Dette indlæg er et betalt indlæg - det indeholder betalte links.

Hvad giver man manden, der har alt? En god flaske cognac, selvfølgelig. Det er den perfekte gave, der altid kan bruges. Der er ingen skam i at nyde et godt glas cognac alene — og da slet ikke i gode venners selskab. Det er det perfekte værtsgave, som fungerer godt til næsten alle anledninger. Hvad enten det er fødselsdag, housewarming, en middag eller noget helt tredje, så ved man, at det vil glæde herren af huset med en god flaske cognac.

Et bud på en god cognac, der er til at betale kunne være Vallein Tercinier Hors d Age. Den er set hos Cognachuset.dk til kr. 899,- — Den er fremstillet af mere end 20 forskellige Grande og Petite Champagne cognacer, hvor den yngste er hele 40 år gammel. Den har en kobberagtig glød, som kendetegner den gode kvalitet.

 

Hvad er cognac?

Der findes mange forskellige typer af cognac. Det er en destilleret hvidvin, der typisk er produceret af druen Ugni Blanc. Druen bliver høstet tidligt, hvilket giver en syrlig smag og en hvidvin med en alkoholprocent på 8%. Efterfølgende destilleres den to gange og lagres på eg. Denne proces varer i mange år, og man ender typisk med en alkoholprocent på 40 – 43. Når destillaterne er blevet blandt, skal de hvile i op til 12 år — og minimum i seks måneder. Denne hviletid kaldes for Mariage, og først når denne proces er afsluttet, kommer cognacen på flaske.

Kvaliteten på cognac kan variere. Den måles ud fra, hvor lang tid den har hvilet, hvilket typisk fremgår af navnet. Man skelner mellem følgende mærkater:

  • V.S.Very Special — eller tre stjerner. Dette er den yngste cognac på minimum to år.
  • V.S.O.PVery Superior Old PaleV.O.Very Old — eller Réserve. Kræver at den er minimum fire år.
  • X.O. Extra OldExtra — eller Hors d’Age. Minimumsalderen for denne cognac er på seks år.

Dét, der gør cognac til cognac, er dog, at den er produceret i Cognac-området i Frankrig. Dette område ligger en nord for Bordeaux, som er kendt over hele verden for deres rødvin, og det er kun den spiritus, der er produceret i Cognac-regionen, der bliver kaldt for Cognac. En tilsvarende spiritus, der produceres uden for denne region, bliver kaldt for Brandy.